Βιταμίνες για την μνήμη και την καρδιά στην τρίτη ηλικία συμπληρώματα διατροφής

Βιταμίνες για την μνήμη και την καρδιά στην τρίτη ηλικία

Υπάρχουν βιταμίνες για την μνήμη και την καρδιά, που προσφέρουν ουσιαστική υποστήριξη και καθυστερούν τη φθορά σε διάφορους ιστούς και όργανα του σώματος.

Με την πάροδο του χρόνου συμβαίνουν αλλαγές σε όλες τις λειτουργίες του σώματος όπως και αυτές σε αυτές του εγκεφάλου. Όσο μεγαλώνουμε δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε πραγματα, ή δυσκολευόμαστε να επεξεργαστούμε και να μάθουμε κάτι καινούριο.

Οι διατροφικές ανάγκες των ατόμων στην τρίτη ηλικία διαφοροποιούνται από τα προηγούμενα χρόνια. Οι ηλικιωμένοι έχουν την τάση να καταναλώνουν λιγότερη ποσότητα τροφής από αυτήν που έχει ανάγκη ο οργανισμός τους, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά από τα αναγκαία, άρα και λιγότερες βιταμίνες.

Για να περιοριστούν οι ανεπάρκειες των βιταμινών όσο το δυνατόν περισσότερο συνιστάται μια καθημερινή διατροφή βασιζόμενη στο μεσογειακό πρότυπο καθώς. Σε κάποιες περιπτώσεις καθίσταται χρήσιμη η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με βιταμίνες για την μνήμη και την καρδιά, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού ή του φαρμακοποιού.

Βιταμίνες για την καρδιά και το κυκλοφορικό – Συμπληρώματα διατροφής

Βιταμίνες για την μνήμη και την καρδιά στην τρίτη ηλικία

Οι ηλικιωμένοι έχουν συχνά προβλήματα με την καρδιά ή το κυκλοφορικό τους, αυξημένη πίεση, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, κ.λπ.

  • Ωμέγα-3

Τα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα που υπάρχουν κυρίως στα ψάρια αλλά και σε άλλες πηγές.

Έχουν αραιωτική δράση στο αίμα και συμβάλλουν στην καλή του κυκλοφορία μέσα στα αγγεία, στη μείωση της πίεσης, της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.

Τα ωμέγα-3 στα συμπληρώματα, προέρχονται συνήθως από ιχθυέλαια ή μουρουνέλαιο και τα δύο πιο γνωστά είναι τα EPA και DHA.

  • Σκόρδο

Το σκόρδο συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού και στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ειδικά για το εκχύλισμα σκόρδου ψυχρής ωρίμανσης έχουν γίνει πολυάριθμες μελέτες και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της LDL (κακή χοληστερίνη), της ολικής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.

Επίσης μειώνει την πίεση, αναστέλλει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων και την πρόοδο της αθηρωματικής πλάκας.

  • Συνένζυμο Q10

Το συνένζυμο Q10 συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς και αυξάνει την αντοχή στην άσκηση σε άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Παρόλο που υπάρχει φυσιολογικά σε όλα μας τα κύτταρα, η παραγωγή του μειώνεται με την ηλικία.

Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι έχουν χαμηλά επίπεδα, που μπορεί να οδηγήσουν σε μυϊκή αδυναμία και πόνο, κόπωση και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η λήψη Q10 με συμπλήρωμα είναι απαραίτητη για τα άτομα που παίρνουν στατίνες, καθώς αυτές ελαττώνουν σημαντικά τα επίπεδά του στο σώμα.

  • Φυλλικό Οξύ, βιταμίνες B12 & Ε, βιοφλαβονοειδή

Η βιταμίνη B12 και το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητα για την παραγωγή των ερυθροκυττάρων του αίματος.

Επιπλέον, συμβάλλουν στη διατήρηση της ομοκυστεΐνης σε φυσιολογικά επίπεδα, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Βιταμίνες για την μνήμη και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου – Συμπληρώματα διατροφής

Βιταμίνες για την μνήμη και την καρδιά στην τρίτη ηλικία
  • Σύμπλεγμα βιταμινών Β

Ένα συμπλήρωμα με βιταμίνες Β, θα προστατεύσει το νευρικό τους σύστημα και θα συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, τη διάθεση και την παραγωγή ενέργειας.

  • Ginkgo Biloba

Το Ginkgo Biloba είναι ένα βότανο που, σύμφωνα με μελέτες, προάγει την καλή κυκλοφορία του αίματος σε όλα τα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων του εγκεφάλου και των άνω και κάτω άκρων.

  • Γλουταμίνη και Φωσφατιδυλοχολίνη

Η γλουταμίνη είναι ένα αμινοξύ που αποτελεί «καύσιμο» για τον εγκέφαλο.

Η φωσφατιδυλοχολίνη υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στον εγκέφαλο και εμπλέκεται στη μετάδοση των μηνυμάτων στο νευρικό σύστημα.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *