ρίγανη παρενέργειες και οφέλη

Ρίγανη: Οφέλη, ιδιότητες και παρενέργειες

Η ρίγανη -γνωστή σε όλους μας ως μαγειρικό βότανο- έχει ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες και οφέλη. Οι παρενέργειες από την χρήση της ρίγανης είναι ελάχιστες και μπορούν να προληφθούν.

Ρίγανη – 6 επιστημονικά τεκμηριωμένες ευεργετικές ιδιότητες

ρίγανη παρενέργειες

Η ρίγανη είναι ένα φαρμακευτικό βότανο που ανήκει στην οικογένεια των λαμιωδών αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών (Lamiaceae).

Χρησιμοποιείται στην μαγειρική για να προσθέσει άρωμα και γεύση, ενώ έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Από τη βοήθεια στην καταπολέμηση των βακτηρίων έως τη μείωση της φλεγμονής, μελέτες έχουν αποκαλύψει μερικά από τα εντυπωσιακές ευεργετικές του ιδιότητες.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκια, αποξηραμένη ή ως λάδι (ριγανέλαιο). Αν και συνήθως χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες, η ρίγανη περιέχει ορισμένα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη μπορεί να ικανοποιήσει περίπου το 8% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Κ.

  • Αντιοξειδωτικά οφέλη

Η ρίγανη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Η συσσώρευση ελεύθερων ριζών έχει συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι η ρίγανη και το ριγανέλαιο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Το αιθέριο έλαιο ρίγανης είναι ιδιαίτερα υψηλό σε καρβακρόλη και θυμόλη, δύο αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της βλάβης στα κύτταρα που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτές οι φαινολικές ενώσεις δρουν με συνέργεια δηλ συνδιαστικά επιπλέον σε μικρότερες ποσότητες ανιχνεύονται και άλλες ουσίες όπως η κινεόλη

Σε συνδυασμό με άλλες τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, η ρίγανη θα μπορούσε να προσφέρει μια πλούσια δόση αντιοξειδωτικών που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας σας.

  • Αντιβακτηριακές ιδιότητες

Η ρίγανη περιέχει ορισμένες ενώσεις που έχουν ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Μια μελέτη έδειξε ότι το αιθέριο έλαιο ρίγανης βοήθησε στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης του Escherichia coli και του Pseudomonas aeruginosa , δύο στελεχών βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η ρίγανη ήταν αποτελεσματική ενάντια σε 23 είδη βακτηρίων.

Επιπλέον, μια έρευνα συνέκρινε την αντιμικροβιακή δράση των αιθέριων ελαίων ρίγανης, φασκόμηλου και θυμαριού: Η ρίγανη ήταν ένα από τα πιο αποτελεσματικά αιθέρια έλαια κατά των βακτηρίων, δεύτερη μετά το θυμάρι.

Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι το αιθέριο έλαιο της Ιμαλαϊκής ρίγανης έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες, που μπορεί να προστατεύσουν από το πολύ επικίνδυνο βακτήριο του σταφυλόκοκκου (MRSA) που είναι σύνηθες αίτιο στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

  • Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική ανοσοαπόκριση που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ασθένειας ή τραυματισμού. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή πιστεύεται ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και οι αυτοάνοσες παθήσεις.

Η ρίγανη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και στη μείωση της φλεγμονής. Περιέχει επίσης ενώσεις όπως η καρβακρόλη που έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε μια μελέτη σε ζώα, η καρβακρόλη μείωσε το πρήξιμο στα πόδια των ποντικών έως και 57%.

Μια άλλη μελέτη σε ζώα έδειξε ότι ένα μείγμα αιθέριων ελαίων θυμαριού και ρίγανης μείωσε τον αριθμό των φλεγμονωδών δεικτών σε ποντίκια με κολίτιδα ή φλεγμονή του παχέος εντέρου.

  • Θα μπορούσε να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Η ρίγανη είναι υψηλή σε αντιοξειδωτικά. Αυτές οι ενώσεις μπορούν όχι μόνο να εξουδετερώσουν τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η ρίγανη και τα συστατικά της μπορεί να βοηθήσουν στην εξόντωση των καρκινικών κυττάρων.

Μια έρευνα αντιμετώπισε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου με εκχύλισμα ρίγανης και διαπίστωσε ότι σταμάτησε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και βοήθησε να τα σκοτώσουν.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η καρβακρόλη, ένα από τα συστατικά της ρίγανης, βοήθησε επίσης στην καταστολή της ανάπτυξης και της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου.

Ωστόσο, όλες αυτές ήταν μελέτες δοκιμαστικές, που χρησιμοποιούν υψηλές ποσότητες του βοτάνου και των ενώσεων του. Απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν τυπικές δόσεις για να προσδιοριστούν τα αποτελέσματά της ρίγανης.

Ρίγανη και παρενέργειες

ρόφημα με ρίγανη οφέλη

Η υπερβολική χρήση ρίγανης μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές σε μερικούς ανθρώπους.
Επίσης, όσοι είναι αλλεργικοί σε φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των λαμιωδών αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών, τα οποία περιλαμβάνουν ρίγανη, βασιλικό, λεβάντα, μέντα και φασκόμηλο, πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς μπορεί επίσης να αναπτύξουν αλλεργική αντίδραση στη ρίγανη.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *