Πικραλίδα παρενέργειες αντενδείξεις

Πικραλίδα – Παρενέργειες και αντενδείξεις

Η πικραλίδα ή αλλιώς Ταραξάκο ( Taraxacum officinale ) είναι θεωρείται ασφαλής, ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε τις παρενέργειες και τις αντενδείξεις πριν τη συτηματική χρήση της.

Τι είναι η πικραλίδα;

Η πικραλίδα έχει πολλές εφαρμογές στη γαστρονομία και την ιατρική.  Αποτελεί μέρος της οικογένειας Asteraceae και καλλιεργείται και παράγεται κυρίως στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Πολωνία, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Botany.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση της ως θεραπεία πρώτης γραμμής ενάντια σε ασθένειες, αλλά ορισμένα ερευνητικά ευρήματα επιβεβαιώνουν τις φαρμακολογικές της ιδιότητες. Σύμφωνα με τα δεδομένα από την Εγκυκλοπαίδεια Τροφίμων της Precision Nutrition, μια μερίδα 55 γραμμαρίων ψιλοκομμένα φύλλα πικραλίδα περιέχει:

  • 25 θερμίδες
  • 1,5 γρ πρωτεΐνη
  • 0,4 γρ λίπος
  • 5,1 γρ υδατάνθρακες
  • 1,9 γρινών
  • 0,4 γρ ζάχαρη
  • Βιταμίνη Α, φολικό οξύ, βιταμίνη Κ και βιταμίνη C (σε ακατέργαστη μορφή)
  • Ασβέστιο και κάλιο

Αντενδείξεις και παρενέργειες από την πικραλίδα

Η κατανάλωση πικραλίδας σε ρόφημα με μέτρο θεωρείται ασφαλής στους περισσότερους υγιείς ενήλικες. Όπως και με οποιοδήποτε άλλο φαρμακευτικό φυτό θα πρέπει να είστε ενήμεροι για αντενδείξεις και παρενέργειες.

Η γενική σύσταση πριν χρησιμοποιήσετε τη πικραλίδα, είτε σε δισκία, είτε σε εκχυλίσματα είτε σε ρόφημα από φύλλα, είναι να συμβουλευτείτε από πριν το γιατρό σας . Ειδικά εάν είστε  σε φαρμακευτική  θεραπεία ή εάν έχετε μια συγκεκριμένη πάθηση.

Το φυτό χρησιμοποιείται συνήθως σε αφέψημα και σαλάτες και είναι επίσης διαθέσιμο σε εκχυλίσματα και συμπληρώματα. Ως εκχύλισμα ή συμπλήρωμα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή και πάντα υπό την επίβλεψη γιατρού. 

Αντενδείξεις 

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Δεν υπάρχουν μελέτες που να επιβεβαιώνουν την ασφαλή λήψη πικραλίδας σε αυτά τα στάδια, οπότε η κατανάλωσή της δεν συνιστάται.

Έκζεμα

Οι ασθενείς με αυτήν την ασθένεια του δέρματος φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς σε αλλεργικές αντιδράσεις στην πικραλίδα. Έτσι, συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν την χρησιμοποιήσετε.

Αιμορραγικές διαταραγές

Τα άτομα που έχουν οποιοδήποτε αιμορραγική διαταραχή πρέπει να παραλείψουν την πικραλίδα, καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μώλωπα επιβραδύνοντας την πήξη του αίματος.

Αλλεργία σε φυτά

Αλλεργίες σε μαργαρίτες ή χρυσάνθεμα προειδοποιούν για πιθανό κίνδυνο να είστε αλλεργικοί και στην πικραλίδα. Υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με το θέμα, οπότε είναι καλύτερο να απέχετε από την κατανάλωσή της και να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Νεφρική ανεπάρκεια

Η πικραλίδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών στα νεφρά καθώς μειώνει τον αριθμό των οξαλικών που απελευθερώνονται μέσω των ούρων.

Αλληλεπίδραση φαρμάκων

Όποιος υποβάλλεται σε φαρμακολογική θεραπεία πρέπει να παραλείψει την πικραλίδα λόγω της αλληλεπίδρασής της με ορισμένα φάρμακα. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα πηγή, μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιβιοτικών, όπως η σιπροφλοξασίνη και η νορφλοξασίνη. Επιπλέον, μπορεί να μειώσει την ταχύτητα με την οποία το ήπαρ διασπά ορισμένα φάρμακα, αυξάνοντας τον κίνδυνο παρενεργειών.

Παρενέργειες της πικραλίδας

Οι παρενέργειες είναι σπάνια σε υγιείς ενήλικες που χρησιμοποιούν αυτό το φυτό με μέτρο. Όταν εμφανίζονται συνήθως οφείλονται είτε στην υπερβολική κατανάλωσή του είτε επειδή το άτομο έχει αλλεργική αντίδραση σε αυτό το φυτό. Σύμφωνα με δημοσίευση, τέτοια αποτελέσματα περιλαμβάνουν διάρροια και γαστρεντερική δυσφορία, καούρα, αέρια και πόνο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργίες που εκδηλώνονται με συμπτώματα όπως φαγούρα, φαγούρα στα μάτια, ξηροστομία ή περίσσεια σάλιου.

Πώς να αποφύγετε τις παρενέργειες

Τέλος, είναι σημαντικό να τηρείτε τη συνιστώμενη ποσότητα πικραλίδας για να αποφύγετε τις παρενέργειες της. Μην πίνετε περισσότερα από τρία φλιτζάνια έγχυμα την ημέρα – κάθε φλιτζάνι φτιάχνεται με ένα κουταλάκι του γλυκού από το φυτό. Σε περίπτωση συμπληρωμάτων, ακολουθήστε αυστηρά τις συστάσεις του γιατρού ή της ετικέτας του προϊόντος.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *