φυτικά παυσίπονα βότανα και αιθερια έλαια

Φυτικά παυσίπονα από βότανα

Υπάρχουν φυτικά παυσίπονα τα οποία βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση του πόνου, χωρίς τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των φαρμάκων.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αιθέρια έλαια, βότανα και εναλλακτικές θεραπείες ως φυτικά παυσίπονα για εκατοντάδες χρόνια.

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και η ακεταμινοφαίνη είναι αποτελεσματικά ανακουφιστικά για τον πόνο, αλλά η μακροχρόνια χρήση μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να είναι εθιστικά και να έχουν ακόμη περισσότερες δυσμενείς επιπτώσεις. Εναλλακτικά οι άνθρωποι, ειδικά σε ήπιες περιπτώσεις, μπορούν να χρησιμοποιούν φυσικά παυσίπονα για την διαχείριση του πόνου.

φυτικά παυσίπονα βότανα και αιθερια έλαια

Φυσικά παυσίπονα – Αιθέρια έλαια

  • Αιθέριο έλαιο λεβάντας

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν λάδι λεβάντας για ανακούφιση από τον πόνο, για καλύτερο ύπνο και για να μειώσουν το άγχος. Μια μικρή μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι η εισπνοή λαδιού λεβάντας μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο της ημικρανίας. Άλλες έρευνες δείχνουν επίσης ότι το έλαιο λεβάντας έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα.

  • Αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου

Το δεντρολίβανο είναι ένα άλλο αιθέριο έλαιο που μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο. Ερευνητές υποστηρίζουν ότι το δεντρολίβανο, Rosmarinus officinalis L., μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του πονοκεφάλου, του μυϊκού και οστικού πόνου και των επιληπτικών κρίσεων. Το δεντρολίβανο μπορεί επίσης να μειώσει τη φλεγμονή, να χαλαρώσει τους μυς και να ενισχύσει τη μνήμη.

  •  Αιθέριο έλαιο μέντας

Έρευνες δείχνουν ότι η μέντα έχει αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακά και αναλγητικά αποτελέσματα. Οι δραστικές ενώσεις στο έλαιο μέντας περιλαμβάνουν καρβακρόλη, μενθόλη και λιμονένιο. Οι άνθρωποι συχνά χρησιμοποιούν αραιωμένο αιθέριο έλαιο μέντας ως τοπική θεραπεία, πράγμα που σημαίνει ότι τρίβουν αραιωμένο λάδι στην περιοχή που πονά. Μια ανασκόπηση του 2015 σημειώνει ότι οι άνθρωποι έχουν παραδοσιακά χρησιμοποιήσει μέντα για να ανακουφίσουν τους οδυνηρούς σπασμούς και τα προβλήματα που σχετίζονται με την αρθρίτιδα. Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι η εφαρμογή λαδιού μέντας στα μηνίγγια μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο στην κεφαλαλγία τάσης.

  •  Αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου

Το φυτό του ευκαλύπτου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου, του πρηξίματος και της φλεγμονής στο σώμα. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι η εισπνοή ελαίου ευκαλύπτου ανακουφίζει τον πόνο από χειρουργική επέμβαση γονάτου. Μην χρησιμοποιείτε λάδι ευκαλύπτου κοντά σε παιδιά ή κατοικίδια. Ο ευκάλυπτος μπορεί να προκαλέσει άσθμα.

  • Αιθέριο έλαιο Γαρίφαλου

Οι άνθρωποι έχουν παραδοσιακά χρησιμοποιήσει το γαρίφαλο, ως φάρμακο για την ανακούφιση του πονόδοντου. Μελέτη 2006 ανακάλυψε ότι το γαρίφαλο να είναι εξίσου αποτελεσματικό με το τζελ βενζοκαΐνης, το οποίο είναι ένα τοπικό τζελ που συχνά χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι για να μειώσουν τον πόνο της βελόνας. Το γαρίφαλο μπορεί να έχει επίσης αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμυκητιακή και αντιική δράση.

φυσικά παυσίπονα βότανα στα χέρια μέντα βασιλικός

Φυσικά παυσίπονα – Μπαχαρικά και βότανα

  •  Τζίντζερ

Το τζίντζερ, είναι μια ρίζα που μπορεί να μειώσει ελαφρά τον πόνο των μυών από την άσκηση και το τρέξιμο όταν χρησιμοποιείται για τουλάχιστον 5 ημέρες. Οι ερευνητές προτείνουν επίσης ότι το τζίντζερ μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση και να μειώσει τη φλεγμονή που σχετίζεται με την άσκηση.

  • Σπαθόχορτο

Το σπαθόχορτο, είναι ένα φαρμακευτικό φυτό του οποίου οι παραδοσιακές χρήσεις περιλαμβάνουν τη θεραπεία του πυρετού, των πονοκεφάλων της ημικρανίας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, των πονόδοντων και των πόνων στο στομάχι, καθώς και την αύξηση του μητρικού γάλακτος. Το σπαθόχορτο μπορεί να μειώσει επίσης τη φλεγμονή και τους μυϊκούς σπασμούς.

  • Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς έχει ανακουφιστικές ιδιότητες. Μελέτη μικρής κλίμακας του 2014 διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα του κουρκουμά είναι εξίσου αποτελεσματικό με την ιβουπροφαίνη για τη διαχείριση του πόνου στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Ο κουρκουμάς είναι επίσης μια κοινή φυτική θεραπεία για τη μείωση των φλεγμονών.

Πηγή:www.health4u.gr

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *