αιθερια έλαια για το κρυολόγημα

3 συνταγές βασισμένες σε αιθέρια έλαια για το κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα τον χειμώνα είναι συχνό και ιδιαίτερα ενοχλητικό. Για να αναπνέετε καλύτερα επιλέξτε εισπνοές με αιθέρια έλαια.

Καταρροή, βραχνάδα, πονόλαιμος, φτέρνισμα ή βουλωμένη μύτη; Ποια είναι τα φυτά που θα σας δώσουν λύση; Δείτε 3 συνταγές με έλαια από βότανα που θα σας ανακουφίσουν. Τα αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν να καταπραΰνουν το λαιμό, να μειώσουν τη  φλεγμονή και να καθαρίσουν τη βλέννα.

Οι εισπνοές ορισμένων αιθέριων ελαίων έχουν άμεση δράση όταν τα συστατικά τους έρχονται σε επαφή με τους αναπνευστικούς βλεννογόνους, μεγιστοποιώντας έτσι τα θεραπευτικά τους οφέλη.

Οι εισπνοές με αιθέρια έλαια έχουν έχουν αντι-μολυσματικό, αποσυμφορητικό, ενυδατικό, και καταπραυντικό αποτέλεσμα (εξισορροπούν αποτελεσματικά τους βλεννογόνους).

Η ιατρική κοινότητα τείνει να βλέπει τα αιθέρια έλαια ως συμπληρωματική εναλλακτική θεραπεία παρά ως ιατρική θεραπεία. Αυτά τα έλαια πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, καθώς δεν υπάρχουν εγκεκριμένες οδηγίες για τη δοσολογία ή την αντοχή.

Ωστόσο, υπάρχουν οδηγίες και εάν κάποιος τις ακολουθήσει, οποιοδήποτε από τα παρακάτω  αιθέρια έλαια μπορεί ανακουφιστεί από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος.

αιθέρια έλαια

Ποια είναι η προετοιμασία

Η εισπνοή περιλαμβάνει την αναπνοή ατμού ατμών με αιθέρια έλαια. Οι ατμοί αυτοί ενυδατώνουν τον ξηρό αναπνευστικό βλεννογόνο. Έτσι τα αρωματικά μόρια διεισδύουν ευκολότερα στις ρινικές κοιλότητες, στους κόλπους και στους βρόγχους.

  • Προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριων ελαίων σε ένα μπολ με νερό που σιγοβράζει  τοποθετημένο σε επίπεδη επιφάνεια.
  • Περιμένετε 2 έως 3 λεπτά, αφαιρέστε τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής εάν τα φοράτε. Στη συνέχεια, κλείστε τα μάτια σας (είναι σημαντικό να προστατεύσετε καλά τα μάτια) και ακουμπήστε το μπολ, αλλά όχι πολύ κοντά ούτε για να αποφύγετε εγκαύματα, μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας, ώστε να αναπνέετε όσο το δυνατόν περισσότερους ατμούς. .
  • Κρατήστε το κεφάλι σας κάτω από την πετσέτα για περίπου δέκα λεπτά. Εάν αισθάνεστε άβολα, σταματήστε να εισπνέετε! Να θυμάστε πάντα ότι πρέπει να ασθάνεστε ευχάριστα κάνοντας αυτή τη διαδικασία.
  • Επαναλάβετε 1 έως 3 φορές την ημέρα, για περίπου δέκα λεπτά.

Ποια αιθέρια έλαια να επιλέξετε;

  • Όταν υπάρχει δυσφορία στη ρινική κοιλότητα προτιμήστε μέντα, ευκάλυπτος, νιαουλί
  • Σε περίπτωση κρυολογήματος που μοιαζει με ιογενής λοίμωξη, μπορείτε να προσθέσετε το έλαιο τσαγιού.
αιθέρια έλαια

Συνταγή εισπνοής με αιθέρια έλαια Νο1

Ρίξτε στο μπολ με ζεστό νερό: 3 σταγόνες ευκαλύπτου, 2 σταγόνες λεβάντας, 1 σταγόνα πεύκου, 1 σταγόνα νιαουλί και 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο μαντζουράνας.

Το έλαιο ευκάλυπτου, διευκολύνει την αναπνοή με την αποσυμφόρηση των άνω αεραγωγών, ενώ της λεβάντας έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Συνταγή εισπνοής με αιθέρια έλαια Νο2

Ρίξτε στο μπολ με ζεστό νερό: 3 σταγόνες ευκαλύπτου 2 σταγόνες λεβάντας, 1 σταγόνα πεύκου, 1 σταγόνα νιαουλί και 1 σταγόνα μέντας .

αιθέρια έλαια

Το έλαιο μέντας βοηθά στη σύσφιξη της βλεννογόνου μεμβράνης και κατά συνέπεια ξεμπλοκάρει τη δυσφορία στη ρινική οδό. Μια μελέτη δείχνει ότι όταν ένα υγιές άτομο χρησιμοποιεί λάδι μέντας, μπορεί να βοηθήσει στη  χαλάρωση των βρογχικών μυών. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί αυτό το αιθέριο έλαιο μπορεί να διευκολύνει την αναπνοή σε άτομα με βήχα. Προσοχή όμως να βάλετε μία σταγόνα γιατί δημιουργεί ξηρότητα.

Συνταγή εισπνοής με αιθέρια έλαια Νο3

Ρίξτε στο μπολ με καυτό νερό: 3 σταγόνες ακτινοβολούμενης ευκαλύπτου  2 σταγόνες  λεβάντας,  1 σταγόνα κυπαρίσσι, 1 σταγόνα νιαουλί και 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο μαντζουράνας.

Το αιθέριο έλαιο του κυπαρισσιού έχει εξαιρετική δράση στον ξηρό βήχα. Είναι αντιφλεγμονώδες, κατασταλτικό και αντισπασμωδικό σ

Προφυλάξεις κατά τη χρήση

Τα αιθέρια έλαια αντενδείκνυται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών, σε έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες , σε ασθματικούς, σε άτομα με ιστορικό αλλεργίας και επιληψίας

Πολλά αιθέρια έλαια, συμπεριλαμβανομένων των παραπάνω, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες. Δοκιμάστε μια μικρή ποσότητα οποιουδήποτε αιθέριου ελαίου πριν εφαρμόσετε την πλήρη δόση.

Κάντε έρευνα και μιλήστε με έναν γιατρό για πιθανά οφέλη και κινδύνους πριν χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια.

Τα αιθέρια έλαια, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, μπορούν να παρέχουν συμπληρωματική θεραπεία για κοινό κρυολόγημα.

Πότε να ενημερώσετε τον γιατρό σας

Εάν ένας βήχας γίνει σοβαρός θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας .Προειδοποιητικά σημάδια:

  • δυσκολία στην αναπνοή
  • απώλεια βάρους
  • χαμηλός πυρετός περισσότερο από 1 εβδομάδα
  • υψηλό πυρετό

Πηγή: www.health4u.gr

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *