κλιματική αλλαγή έκθεση ΟΗΕ εργοστάσια πετρελαίου καπνός στην ατμόσφαιρα

Κλιματική αλλαγή: Διαρροή Εγγράφων – Κράτη ασκούν πιέσεις για αλλαγές σε έκθεση για το κλίμα

Διαρροή εγγράφων δείχνει πως συγκεκριμένες χώρες ασκούν πιέσεις έτσι ώστε να υπάρξουν αλλαγές σε μια σημαντική επιστημονική έκθεση για την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση της.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το BBC, επικαλούμενο τα έγγραφα, χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Αυστραλία, και η Ιαπωνία, μέσω και ομάδων πίεσης (λόμπι), ζητούν από τον ΟΗΕ να υποβαθμίσει ουσιαστικά την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις στη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Αποκαλύπτεται, ακόμη, ότι ορισμένες πλούσιες χώρες αρνούνται να δώσουν περισσότερα χρήματα στις φτωχότερες ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα σε «πράσινες» τεχνολογίες.

Στις διαρροές μάλιστα περιλαμβάνονται 32.000 προτάσεις που έχουν κατατεθεί από κυβερνήσεις, εταιρείες και άλλους προς την ομάδα επιστημόνων που εργάζεται πάνω στην έκθεση που έχει ζητήσει ο ΟΗΕ, με στόχο να συνδυαστούν τα καλύτερα δυνατά επιστημονικά δεδομένα, ως προς την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

Κλιματική αλλαγή – Ποιες χώρες αντιδρούν

Αυτές οι «εκθέσεις αξιολόγησης» πραγματοποιούνται κάθε έξι με επτά χρόνια, από την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος, το αρμόδιο όργανο του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένο με την αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων. Οι εκθέσεις στη συνέχεια χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις ώστε να αποφασίσουν ποιες είναι οι απαιτούμενες δράσεις. Η έρευνα που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, θεωρείται κομβικής σημασίας για τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις της Συνόδου της Γλασκόβης.

Ορισμένες χώρες και οργανισμοί υποστηρίζουν πως ο κόσμος δεν χρειάζεται να μειώσει τόσο γρήγορα τη χρήση ορυκτών καυσίμων, όσο τουλάχιστον συνιστά το τρέχον σχέδιο της έκθεσης.

Για παράδειγμα, σύμβουλος του υπουργείου Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως, απαιτεί να βγουν από την έκθεση φράσεις όπως «η ανάγκη άμεσης επιτάχυνσης των δράσεων σε όλες τις κλίμακες». Ζητά επίσης από τους επιστήμονες να διαγράψουν από τα συμπεράσματα τις προτάσεις τους για πλήρη απαλλαγή από τη χρήση άνθρακα στον τομέα της ενέργειας.

Ανώτερος Αυστραλός αξιωματούχος αντιτάχθηκε έντονα στο συμπέρασμα πως το κλείσιμο των εργοστασίων που λειτουργούν με άνθρακα είναι απαραίτητο, την ώρα που αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της επικείμενης Συνόδου. Αξίζει να σημειωθεί πως η Αυστραλία είναι μεγάλος εξαγωγέας άνθρακα.

Η Αυστραλία ζητά επίσης από την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) να διαγράψει τις αναφορές για την ανάλυση του ρόλου που παίζουν οι λομπίστες υπέρ των ορυκτών καυσίμων στη χώρα και τις ΗΠΑ, ενώ το ίδιο αίτημα προβάλλει και ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ).

Γενικότερα, η Σαουδική Αραβία, η Κίνα, η Αυστραλία και η Ιαπωνία, δηλαδή όλοι οι μεγάλοι παραγωγοί ή καταναλωτές καυσίμων, υποστηρίζουν τις αναδυόμενες αλλά επί του παρόντος εξαιρετικά δαπανηρές τεχνολογίες για μόνιμη αποθήκευση μονοξειδίου του άνθρακα υπόγεια.

Ακόμη, Ινδός επιστήμονας, με ισχυρούς δεσμούς με την κυβέρνηση της Ινδίας, προειδοποίησε πως ο άνθρακας μπορεί να παραμείνει η βασική πηγή ενέργειας για δεκαετίες, καθώς υπάρχουν «σημαντικές προκλήσεις» στην προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε προσιτές τιμές. Η Ινδία άλλωστε είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής άνθρακα στον κόσμο.

Επιπλέον, η Βραζιλία και η Αργεντινή, δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς μοσχαρίσιου κρέατος και ζωοτροφών παγκοσμίως, διαφωνούν με τα στοιχεία που καταγράφονται στην έκθεση πως η μείωση της κατανάλωσης κρέατος είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ζητούν από τους συντάκτες να διαγράψουν ή να αλλάξουν συγκεκριμένα σημεία της έρευνας, ενώ η Αργεντινή ζητά αναφορές για τη φορολόγηση του κόκκινου κρέατος και την εγκαθίδρυση διεθνώς της «Δευτέρας χωρίς κρέας» να εξαφανιστούν από το τελικό κείμενο.

Η Ελβετία, έχει πρόβλημα με τη διατύπωση του προσχέδιου που αναφέρεται στην ανάγκη οι αναπτυσσόμενες χώρες να στηριχθούν και οικονομικά ώστε να μπορέσουν να πετύχουν τους περιβαλλοντικούς στόχους που τίθενται ή που θα τεθούν στη συνέχεια. Αντίστοιχη άποψη έχει και η Αυστραλία.

Τέλος, αρκετά κράτη από την Ανατολική Ευρώπη σημειώνουν ότι το προσχέδιο θα έπρεπε να έχει περισσότερες θετικές διατυπώσεις για την πυρηνική ενέργεια και τον ρόλο που αυτή μπορεί να παίξει. Η Ινδία πηγαίνει το θέμα ακόμα πιο πέρα, υποστηρίζοντας πως «σχεδόν όλα τα κεφάλαια της έκθεσης περιέχουν μια προκατάληψη κατά της πυρηνικής ενέργειας».

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος επεσήμανε στο BBC ότι τα σχόλια και οι προτάσεις των κυβερνήσεων «είναι σημαντικά στην επιστημονική αξιολόγηση των διεργασιών», τονίζοντας όμως ότι οι επιστήμονες δεν έχουν κάποια υποχρέωση να τα ενσωματώσουν στην έρευνα.

Πηγή: Efsyn

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *