κόκκινο κρέας μείωση διαίτα με σπαγγετι και σπανάκι

Κόκκινο κρέας: Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν το μειώσετε;

Έχετε σκεφτεί να μειώσετε το κόκκινο κρέας; Είναι σίγουρα μια δύσκολη απόφαση.

Τα οφέλη ωστόσο δεν είναι λίγα. Εάν ελατώσετε τις ζωικές πρωτεΐνες, μειώνετε τον παράγοντα κινδύνου για ορισμένες ασθένειες και έχετε θετικά αποτελέσματα στην εμφάνισή σας.

Απώλεια βάρους

Το κόκκινο κρέας έχει αρκετές θερμίδες. Αν το κόψετε από την καθημερινή διατροφή σας και θα μπορούσατε να δείτε μια μικρή απώλεια βάρους. Μπορεί να μην φαίνεται μεγάλη διαφορά θερμίδων στην αρχή, μπορεί όμως να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Ένα άρθρο στο Journal of General Internal Medicine αναφέρει ότι οι άνθρωποι με χορτοφαγική διατροφή έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που είχαν μη χορτοφαγική δίαιτα.

Λιγότερες τοξίνες στον οργανισμό

Ένα υγιής οργανισμός χρειάζεται καλή ισορροπία pH. Ωστόσο η σύγχρονη διατροφική ευκολία σήμερα, αποτελείται από τροφές που δημιουργούν τοξίνες.  Το κόκκινο κρέας παράγει ένα υψηλό όξινο φορτίο που πρέπει να εξουδετερώσει το σώμα. Επιπλέον, η υψηλή οξύτητα στο σώμα δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για ασθένειες. Αν προσθέσουμε το άγχος και τις λίγες ώρες ύπνου, μειώνετε την αντίστασή σας σε ασθένειες υψηλής θνησιμότητας όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Υγιές έντερο

Το σώμα αφομοιώνει το κόκκινο κρέας πιο αργά από ό,τι άλλα τρόφιμα. Γι ‘αυτό μπορεί να αισθανθείτε δυσκοιλιότητα, κοιλιακό άλγος και αυξημένα αέρια μετά από ένα δείπνο μιας μπριζόλας.

Aμέσως μετά την διακοπή του κόκκινου κρέατος, μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσπεψία. Αυτό είναι κυρίως το αποτέλεσμα της κατανάλωσης πιο υγιεινών, πλούσιων σε φυτικές ίνες τροφίμων. Μακροπρόθεσμα όμως θα προσθέσετε υγιή βακτήρια στο έντερο σας, τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν τη φλεγμονή σε όλο το σώμα και να σας κάνουν να αισθανθείτε λιγότερο φουσκωμένοι κατά την εκκίνηση. Στην πραγματικότητα βάση μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition Research  διαπιστώθηκε ότι οι χορτοφάγοι είχαν χαμηλότερα ποσοστά φλεγμονής από ό, τι οι κρεατοφάγοι.

Υγιές και απαλό δέρμα

Το καθαρό δέρμα ξεκινά από μέσα. Εξολίστε τη διατροφή σας με φρούτα και λαχανικά, τα οποία επίσης είναι γεμάτα με βιταμίνες όπως τα A, C και E που είναι γνωστό ότι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβη.

Μείωση στα επίπεδα χοληστερίνης

Κόψτε το κόκκινο κρέας και θα μειώσετε την ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών, τα οποία έχουν συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Η American Heart Association συνιστά να λαμβάνετε όχι περισσότερο από 5 έως 6 τοις εκατό των ημερήσιων θερμίδων σας από κορεσμένα λιπαρά. Αυτή η ισορροπία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής χοληστερόλης, η οποία μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση πλάκας στα αρτηριακά τοιχώματα. Η αθηροσκλήρωση και μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο , καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδική ισχαιμική προσβολή καθως και σε περιφερική αρτηριακή νόσο.

Ακόμα και αν η υψηλή χοληστερόλη είναι συνδεδεμένη με τα γονίδια σας, το «κόψιμο» του κόκκινου κρέατος θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση.

Φλεγμονές και κίνδυνος ασθένειας

φλεγμονές στο σώμα από κόκκινο κρέας

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά έχουν συσχετιστεί με αυξημένη φλεγμονή στο σώμα και η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη καρκίνου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ταξινομήσει το κόκκινο κρέας ως πιθανό καρκινογόνο. Υπήρξαν αναφορές που συνδέουν την υψηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ιδίως καρκίνου του παχέος εντέρου

Μια μελέτη του 2019 στο  International Journal of Epidemiology  διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κατά μέσο όρο 76 γραμμαρίων κόκκινου ή μεταποιημένου κρέατος την ημέρα συσχετίστηκε με 20% υψηλότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με την κατανάλωση μόνο περίπου 21 γραμμαρίων ημέρα.

Η απομάκρυνση του κόκκινου κρέατος από το μενού θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο πολλαπλών ασθενειών. Το κόκκινο κρέας μπορεί να περιέχει υψηλές ποσότητες κορεσμένου λίπους, το οποίο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, παχυσαρκίας και διαβήτη.

Σύμφωνα με έρευνα στο European Heart Journal διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος παράγει μια ένωση που μπορεί να αυξήσει τον  κίνδυνο καρδιακών προσβολών.  Η καρνιτίνη, η οποία προκαλεί στο σώμα την παραγωγή τριμεθυλαμίνης-Ν-οξειδίου , μιας ένωσης που παράγεται από βακτήρια στο στομάχι, φαίνεται να συσχετίζεται με τον κίνδυνο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι επηρεάζει το μεταβολισμό της χοληστερόλης στο σώμα, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη ανάπτυξη πλάκας στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Κόκκινο κρέας και τρόπος ψησίματος

Το μαγείρεμα κόκκινου κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες ενεργοποιεί την παραγωγή πολλών ενώσεων που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του εντέρου σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας , όπως τα χοτ ντογκ και το λουκάνικο, έχουν επίσης νιτρώδη άλατα, τόσο φυσικά όσο και ως πρόσθετα συντηρητικά. Τα νιτρικά άλατα πιστεύεται ότι συμβάλλουν στον καρκίνο.

Αύξηση της σωματικής ενέργειας

Χρειαζόμαστε μια υγιή καρδιά, ένα υγιές πεπτικό σύστημα και ένα υγιές μυαλό και σώμα για να έχουμε καλή ενέργεια. Αν αντί για κόκκινο κρέας προσθέστε πιο υγιειινά τρόφιμα στη διατροφή σας, όπως φασόλια, φυτικά λιπαρά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά.

Βοηθήστε το περιβάλλον

Η εκτροφή ζώων για τροφή απαιτεί τεράστιες ποσότητες γης, τροφής, ενέργειας και νερού. Το 51% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου προκαλούνται από τη ζωιοτροφία, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Worldwatch Institute. Κάθε χρόνο, ο τομέας της κτηνοτροφίας παράγει 59 εκατομμύρια τόνους κρέατος βοοειδών και βουβάλων παγκοσμίως και 11 εκατομμύρια τόνους κρέατος προβάτων και αιγών. Οι Αμερικανοί τρώνε 270 κιλά κρέατος ανά άτομο ετησίως, κατά μέσο όρο. Άλλες χώρες ανά άτομο κατά μέσο όρο περίπου 4 κιλά. Επιλέξτε εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης για να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο που απειλεί το περιβάλλον.

Προσοχή στα θρεπτικά συστατικά

Αν και είναι πιθανό να αντισταθμιστεί η χαμένη πρωτεΐνη στη διατροφή σας, ορισμένα θρεπτικά συστατικά προέρχονται κυρίως από κόκκινο κρέας.

Μία βασική οικογένεια θρεπτικών συστατικών είναι οι βιταμίνες Β, κυρίως βιταμίνη Β12, καθώς και ο σίδηρος. Εάν τρώτε οστρακοειδή, αυτά μπορούν να προμηθεύσουν τόση βιταμίνη B12 όσο και το βόειο κρέας. Άλλες καλές πηγές είναι τα προϊόντα tofu και σόγιας, ψάρι, τυρί και αυγά.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *